Dísznövények betegségei

Betegségek kép

Néhány dísznövény betegség és leírásuk

Fenésedés; Botritisz, vagy szürkepenész; Palántadőlés; Ödéma, vagy vízkór; Gyökérrothadás; Korompenész; Szárfeketedés; Szártőrothadás; Levélfoltosodás; Lisztharmat; Rozsda; Vírus; Baktérium;

Dísznövény Webáruházunkban minden dísznövény-leírás végén részletesen megtalálja az adott dísznövény lényeges betegségeit, kártevőit és a lehetséges védekezési módokat, permetezőszereket

(tekintse meg például a japán díszcseresznye betegségeit, kártevőit a termékoldalon

görgessen egészen a BETEGSÉGEI, KÁRTEVŐI mezőig!)

 Fenésedés
(Colletotrichum orbiculare)

Fenésedés uburkán kép

Pálmafélék, Fikuszok jellegzetes betegsége (a képen uborkán látható)

Fenésedés
(Colletotrichum orbiculare okozza)

Pálmafélék, Fikuszok és más, erre fogékony növények levelén bemélyedt, fekete foltok jelennek meg. A levélcsúcsokon esetleg sötétbarna csíkok is előfordulnak. A betegség meleg, nagyon párás környezetben kifejezettebb, ezért üvegházakban gyakoribb az előfordulás, mint a lakószobában tartott dísznövények esetében.
A fertőzött leveleket távolítsuk el, a növényt benomil hatóanyagú Fundazol 50 WP-vel permetezzük le és tartsuk száraz helyen.

>>Vissza a betegségekhez<<


 

Szürkepenész
(botritisz)

Botritisz szőlőszemeken kép

Szürkepenész gyümölcsön, … bármely növényi részen
megjelenhet

Szürkepenész
(Fusarium oxysporum f.sp.callistephi))(botritisz

A növény bármely föld feletti pontján megjelenhet a szürkepenész ‘gyep’. Ellepheti a leveleket, szárakat, virágbimbókat és a virágokat, ha a növény környezete párás, hűvös és nincs légmozgás. A puha levelű növényeket támadja leginkább.
A megtámadott részeket távolítsuk el és szobanövények esetében cseréljük le a penészes földet, majd benomil hatóanyagú Fundazol 50 WP-vel permetezzünk.

>>Vissza a betegségekhez<<


 

Palántadőlés
(Pythium ssp. okozza)

Palántadőlés képPalántadőlés kép

Csak fertőtlenített földet használjunk a palántakészítéshez

Palántadőlés
(Pythium ssp. okozza)

Fiatal palánták gyökerét, szártövét támadó gombás
rothadás, mely a föld felett közvetlenül a szár elfonnyadását okozza.
Aranyszabály, hogy csakis fertőtlenített földet használjunk, ne vessük sűrűn a
magokat és ne öntözzük túl a növényeket.
Távolítsuk el a megtámadott példányokat, javítsunk a szellőzésen és tegyük
hűvösebb helyre a többi palántát. Végül cineb
hatóanyagú szerrel öntözzük be őket.

>>Vissza a betegségekhez<<Ödéma, vagy vízkór

Ödéma vagy vízkór kép

A túlöntözés következménye, ez növényi védekezés

Ödéma, vagy vízkór

A levelek fonákján néha kemény, parás kinövések jelennek meg. A bajt nem gomba, vagy baktérium okozza: ez tulajdonképpen a növény reakciója a fényszegénységgel párosuló túlöntözésre.
Az erősen megtámadott leveleket el kell távolítani. Kielégítően megvilágított helyen, az öntözés ritkítása nyomán, egészséges, új levél fejlődik majd.

>>Vissza a betegségekhez<<


Gyökérrothadás
(Phytophtora)

Gyökérrothadás első jele képGyökérrothadás kép

Első jele a levelek sárgulása, fonnyadása

Gyökérrothadás
(Phytophtora)

Pusztító betegség, amire különösen a kaktuszok, egyéb szukkulensek, a cserszömörce és a levendula érzékenyek. Első jele a levelek megsárgulása, fonnyadása, amit barnulás, majd a növény pusztulása követ. Oka a túl vizes talaj előidézte gombás fertőzés.
A növényt csak egyfajta ‘sebészeti’ beavatkozással menthetjük meg, bár a siker még ebben az esetben sem szavatolt, idős, kiültetett dísznövények esetében pedig ne
m kivitelezhető ez a gyógymód:
Tartsuk a földlabdát vízcsap alá és távolítsuk el a gyökerek közül az összes földet. Fektessük a növényt egy asztalra és vágjuk le egy éles késsel a barna, puha gyökereket. A rothadás jeleit mutató szárakat, leveleket szintén, majd az egészséges föld feletti részt is vissza kell vágni, azért, hogy egyensúlyt tartsunk a megcsonkított gyökérzet nagyságával. Ültessük át a dísznövényt új cserépbe, friss földkeveréket használjunk. Fundazol 50 Wp oldatával öntözzük be a földjét. A cserepet viszonylag jól megvilágított helyre tegyük, közvetlen napfény ne érje a kezelt dísznövényt. Addig ne öntözzük újra, amíg új hajtás nem jelenik meg rajta, majd ezután is figyeljünk a víz-adagokra, nehogy túlöntözzük.

>>Vissza a betegségekhez<<
Korompenész

Korompenész rózsalevélen

A tetvek által kiválasztott, ragacsos mézharmaton él

Korompenész

Fekete gombafaj, mely a levéltetű, pajzstetű és a viaszos pajzstetű által kiválasztott, ragacsos mézharmaton él. Ez a csúnya penészféleség lényegében nem élősködik a növényen, viszont elterjedése során, a pólusok eltömése révén, valamint a napfény felfogásával gátolja a növekedéshez szükséges asszimilációs folyamatokat.
Nedves ruhával mossuk le, majd tiszta, meleg vízzel öblítsük le a leveleket. Az újabb fertőzés elkerülése érdekében 
védekezzünk a mézharmatot termelő élősködők (levéltetvek) ellen.

>>Vissza a betegségekhez<<Szárfeketedés

(Fusarium oxysporum f.sp.callistephi)

Szárfeketedés kép

Ezt is a botritisz okozza

Szárfeketedés
(Fusarium oxysporum f.sp.callistephi)

Hajtásdugványokon, elsősorban a muskátlin jelentkező betegség. A dugvány talpi része megfeketedik, okozója: botritiszes rothadás. A lehető leggyorsabban távolítsuk el a megtámadott dugványt. Az ok túlöntözés, vagy a talaj túlzott tömöttsége lehet, amely megakadályozza a fölösleges víz elfolyását.
A következő dugványozásnál ügyeljünk, hogy ne öntözzünk túl, ne takarjuk le a ládát üveggel vagy fóliával.

>>Vissza a betegségekhez<<


 

 Szártőrothadás
(Rizoktónia, illetve Fuzárium okozta gombabetegség

Szártőrothadás kép

Gyorsan terjedő gombás betegség

Szártőrothadás
(Rizoktónia, illetve Fuzárium okozta gombabetegség)

A rizoktónia a szár bemélyedését idézi elő a talaj felszíne felett közvetlenül, a fuzárium pedig, barna elszíneződést okoz a száron és másutt, amelyből aztán sűrű, fehér penészpárna alakul ki. A szártő, vagy a szár egy része megpuhul, majd megrothad. A gombás fertőzés rendszerint gyorsan terjed és elpusztítja a dísznövényt.
Az egyetlen hatásos ‘gyógymód’, ha a dísznövény
t edényestől, földestől kidobjuk. Ha a bajt korán felfedeztük, megpróbálhatjuk a beteg részek kivágásával megmenteni a növényt, majd a továbbiakban kerülni kell a túlöntözést, a rossz szellőzést, vagy a növény hűvös helyen tartását!

>>Vissza a betegségekhez<<Levélfoltosodás

Iszalag (Clematis) levélfoltosodása kép

Gomba is, baktérium is okozhatja

Levélfoltosodás

Érzékeny dísznövények (például a Dracaena) levélzetén megjelenő barna, nedves foltok. Súlyos esetben a kisebb foltok kiterebélyesednek, összefolynak és elpusztítják az egész levelet. A betegséget gomba is baktérium is okozhatja.
A legokosabb, ha a fertőzött leveleket eltávolítjuk, majd elégetjük. Ezután a dísznövényt benomil hatóanyagú Fundazol 50 WP-vel permetezzük le és pár héten át szárazon tartjuk, vízzel se
párásítsunk!

>>Vissza a betegségekhez<<


Lisztharmat

Lisztharmat uborka levelén képLisztharmat nagyított kép

Se nem gyakori, se nem gyógyíthatatlan

Lisztharmat

Gombás betegség, amely a levelek felszínén alakul ki. Foltos, vagy az egész levelet beborító, fehér lisztszerű bevonatot képez. A botritiszes rothadással szemben ez a dísznövény betegség se nem gyakori, se nem gyógyíthatatlan, de eltorzítja a növényt, könnyen átterjedhet a szárakra és a virágokra is.
Az erősen fertőzött leveleket távolítsuk el. Permetezzük a növényt benomil hatóanyagú Fundazol 50 WP-vel, vagy dinokap hatóanyagú szerrel.

>>Vissza a betegségekhez<<Rozsda

Levélrozda kép

Nem gyakori betegség

Rozsda

Nem gyakori dísznövény betegség. A muskátlit támadja: a levelek fonákján barnás, koncentrikus körökben elhelyezkedő spóratelepek jelennek meg.
Nehéz útját állni. A fertőzött leveleket el kell távolítani és el kell égetni, a szellőzésen javítani kell és mankoceb hatóanyagú szerrel kell permetezni a növényt. A rozsdával fertőzött dugványokat nem szabad szaporítani.


>>Vissza a betegségekhez<< 
Vírus

Mozaikvíris alma levélen kép

Almamozaik vírus hatása az almafa leveleire

Vírus

A vírusok igen apró, szabad szemmel nem látható szervezetek, csak az általuk okozott tüneteket érzékeljük. Válogatás nélkül, minden növényt megtámadhatnak. Nem ismerünk egyértelműen vírusfertőzésre utaló tüneteket. Előfordulhat, hogy a növény erősen visszamarad a fejlődésben, a szárak gyakran torzultak. Vírus hatására a leveleken sápadt-zöld, vagy sárga pöttyök, kisebb foltok jelennek meg. a színes virágokon nagy, fehér csíkok tűnhetnek fel. A vírust hordozhatják rovarok is, de megeshet, hogy már vásárláskor is benne van a növényben.
A bajt nem lehet gyógyítani, ha a diagnózis egyértelmű, azaz kiderül, hogy a dísznövény betegség vírusos eredetű, akkor dobjuk ki a növényt!


>>Vissza a betegségekhez<<


Baktérium

Baktérium okozta levél elváltozás képBaktérium okozta tumor platánon kép

Sokféle dísznövény betegség okozói

Baktérium

A növényi betegségek kb. 20%-át baktériumok okozzák. Úgyszólván minden gazdasági növényünknek van baktériumos kórokozója. Egyes növényeket 5-6 baktériumfaj is károsít. Az ismert baktériumos növénybetegségek száma meghaladja a 200-at. A kórtünet igen sokszínű: egyesek az edénynyalábrendszerbe jutva szétterjednek a növényben és részleges, vagy teljes hervadást okoznak. Mások rendellenes sejtburjánzásra késztetik a növényt, különféle tumorokat, rákosdaganatokat okozva. Kiválthatnak még korhadást, üszkösödést és rothadást, amit rendszerint kellemetlen szag kísér. A baktériumos növénybetegségek kifejlődésének általában a meleg, párás idő kedvez. A baktériumok viharos esőzések után járványszerűen elterjednek.
Hatásos kémiai védekezés ellenük jelenleg nem ismeretes. Az antibiotikumokkal folytatott kísérletek biztatók. Fontos a higiéniai rendszabályok betartása.

>>Vissza a betegségekhez<<


Dísznövény Webáruházunkban minden dísznövény leírás végén részletesen megtalálja az adott dísznövény lényeges betegségeit, kártevőit és a lehetséges védekezési módokat, permetezőszereket

(tekintse meg például, a télizöld fagyal betegségeit, kártevőit)