Dísznövények kártevői


Kártevők tüze kép

Néhány dísznövény kártevő és leírásuk:

Levéltetű; Szamócaatka; Gyökérfonálféreg; Viaszos pajzstetű, vagy gyapjastetű; Pajzstetű; Barázdás hátú vicellérbogár; Hernyó; Fülbemászó; Gyászszúnyog; Takácsatka; Tripsz; Üvegházi molytetű, vagy
liszteske
;


Dísznövény Webáruházunkban minden dísznövény leírás végén részletesen megtalálja az adott dísznövény lényeges betegségeit, kártevőit és a lehetséges védekezési módokat, permetezőszereket

(tekintse meg például, a japán díszcseresznye betegségeit, kártevőit)

görgessen egészen a BETEGSÉGEI, KÁRTEVŐI mezőig!)

 

Levéltetű 
(Aphididae)

Zöld levéltetű kép

A kép címe: Szépséges levéltetű (made by) készítette: Takács Attila
http://www.takacsattila.hu

Levéltetű
(Aphididae)

Apró, többnyire zöld, de lehet fekete, szürke, vagy narancssárga, a növény nedvét szívó rovar. Bármilyen lágy szövetű növényt megtámadhat, leginkább a hajtáscsúcsokon és a virágbimbókon. A növényt legyengíti és ragacsos mézharmatot termel, melyet a hangyák begyűjthetnek, sőt egyes esetekben, mint ‘csordájukat’ telepítik is őket.
Malation és deltametrin tartalmú rovarölő szerekkel védekezzünk ellenük, lehetőleg az inváziót látva azonnal. Szobanövényekről a támadást észlelve le is szedhetjük, így vegyszer nélkül is védekezhetünk. Természetesen amikor a tetvek ellepik a növényt, ez már nem hatékony, ilyenkor Pirimor spray-t használjunk.

>>Vissza a kártevőkhöz<<
Szamócaatka
 (Tarsonemus pallidus)
Szamócaatkák kép
Ezek itt ők

Szamócaatka részletei képSzamócaatka
(Tarsonemus pallidus)

Parányi atkafaj a levelek fonákján szabad szemmel finom porrétegnek tűnnek. A szamócán kívül kedvelik a Cikláment, az Impatienst, a Pelargoniumot /muskátlit és a Saintpaulinát /Fokföldiibolyát. A fertőzött növény visszamarad a fejlődésben, a levélszélei felpödrődnek, szára megcsavarodik, virágbimbói elsorvadnak. A szamócaatka a párás környezetben terjed el.
A megtámadott leveleket semmisítsük meg, erős fertőzés esetén atkaölő permetezés szükséges lehet.


>>Vissza a kártevőkhöz<<
Gyökérfonálféreg
(Meloidogyne incognita)
Fonálféreg kép

Gyökérfonálféreg, vagy Nematoda őshazája Mexikó

Gyökérfonálféreg
(Meloidogyne incognita)

Szerencsére nem gyakori élősködő, ez a mikroszkopikus méretű, talajlakó. A fertőzésének elkerülése érdekében minden esetben ellenőrzött, fertőtlenített, garantáltan kártevő-mentes termőföldet használjunk a növényeink beültetésére, akár a díszkerti-, akár, ha a szobai dísznövényeket ültetjük vagy átültetjük. Ha egy szobanövény látható ok nélkül tönkremegy, távolítsuk el a cserépből és ha nagy, parás megvastagodásokat látunk a gyökéren, akkor ez a gyökérfonálféreg fertőzésének biztos jele.
Az egész növényt azonnal meg kell semmisíteni. Ne dobjuk a díszkert földjére sem!

>>Vissza a kártevőkhöz<<


Viaszos pajzstetű, vagy gyapjastetű
(Pseudococcoidae)

Gyapjastetű kép

Vattába ágyazott evőgép

Viaszos pajzstetű, vagy gyapjastetű
(Pseudococcoidae)

Fehér, vattaszerű bolyhokkal borított apró dísznövény kártevő. Számos növény levelének fonákán, vagy szárán megjelenik, előfordul nagy csoportokban is. Súlyos fertőzés esetén hervadást, sárgulást, levélhullást idéz elő.
Ha enyhébb az eset, nedves ruhával, vagy vattacsomóval el lehet távolítani őket. Erős támadás esetén legjobb, ha hetente malation hatóanyagú, vagy levélen beszívódó rovarölő szerrel permetezzük a növényt. A felszínen ható szerek ellen kitűnően védi őket a viaszos gyapjuk.

>>Vissza a kártevőkhöz<<Pajzstetű

Pajzstetű kép

Hát …, ez nem túl szép látvány


Pajzstetű

A levelek fonákján, különösen az erezeten megtapadó apró, barna pajzs alakú élősködő. A helyüket nem változtató, kifejlett rovarokat viaszos, külső pajzs védi a külvilág támadásaitól, mondjuk a permetező szerektől is. Ám az olajos permetezőszerek elzárják a levegőtől őket, védekezzünk ilyen, vagy zsírsav tartalmú szerekkel, melyek a viaszpajzsot oldják.
Szobanövények esetén egy nedves ruha, vagy vattacsomó megteszi a hatását és le lehet őket mosni. Eltávolításuk után az egész növényt fújjuk le malation hatóanyagú szerrel, ha késlekedünk levél sárgulás és ragacsos mézharmat képződés várható, melyen megtelepszik a fekete korompenész.

>>Vissza a kártevőkhöz<<


 

Barázdáshátú vincellérbogár
(Otiorchynchus sulcatus)
Barázdáshátú vincellérbogár képBarázdás hátú vincellérbogár lárva kép

Gyorsan pusztítja a gyökereket …

Barázdáshátú vincellérbogár
(Otiorhynchus sulcatus)

A kifejlett bogár megtámadja a leveleket. Repülni nem tud, futni annál inkább. Nyár elején rakja petéit, melyek hamar kikelnek, és ezek az igazi kártevők: a 2,5 cm nagyságú, bársonyos lárvák. A lárva a földben él és gyorsan pusztítja a gyökereket, hagymákat és gumókat. Fehér színű, C alakban meggörbülő kukac. A gyökérnyakat körbe rágja, a gyökereket elrágja, a növény pusztulását okozza. Mire a növény fonnyadni kezd, addigra a gyökérzetet már súlyos kár érte.
Azonnal öntözzük be a földet piretroid tartalmú készítménnyel. Ezt használhatjuk megelőzésre is, ha a ciklámen, vagy a kankalin levelein bogarakat találunk.

>>Vissza a kártevőkhöz<<


Hernyó
(Lepidoptera)

 Hernyo dísznövény kártevő

Mondható erről is, hogy Szépséges…

Hernyó
(Lepidoptera)

A leveleken található lyukak hernyó jelenlétére utalnak. Van olyan faj, mely ezüstös szállal szövi be a leveleket. A hernyókat keressük meg az észleléskor azonnal, amennyiben csak néhány egyed, akkor fizikailag semmisítsük meg őket. Ha nagyobb az invázió, akkor fenitrotion alapú rovarölőszerrel védekezzünk.
A melegházakban sok lepkefaj hernyója károsítja az itt található növényeket, de a szobanövényeket a lakásunkban már ritkán lelik meg. Ha mégis akkor azonnal semmisítsük meg őket: leszedés, majd eltaposás. Belső térben csak kivételesen használjunk vegyszereket.

>>Vissza a kártevőkhöz<<


 

Közönséges fülbemászó
(Forficula auricularia)

Közönséges fülbemászó kép

Kertben és lakásban egyaránt előfordul

Közönséges fülbemászó
(Forficula auricularia)

Sötétbarna színű, csipeszalakban végződő farkú kertben és a lakásokban egyaránt megtalálható kártevő. Napközben elbújik, csak éjszaka táplálkozik növények leveleivel, virágszirmokkal. Cakkos szélű lyukakat hagy maga után. Előfordul azonban, hogy teljesen lecsupaszítja a leveleket. Ha meglátjuk távolítsuk el, a levelek fonákján keressük, vagy rázzuk meg a virágokat.
Permetezésre ritkán van szükség.

>>Vissza a kártevőkhöz<<


(Sciara hemerobioides)

Gyászszúnyog hím példány képNőstény gyészszúnyog kép

A lárva károsít (a képen a hím és a szárnyatlan nőstény gyászszúnyog látható)

Gyászszúnyog
(Sciara hemerobioides)

Az apró, fekete, kifejlett rovarok, melyek a növények körül repkednek, nem kártékonyak. Ám a petéikből kikelő, kicsi, fekete fejű lárvák már károsak lehetnek. A lárva a talajban levő szerves anyagokkal táplálkozik, előfordul azonban, hogy a fiatal gyökereket is fogyasztja. Különösen párás körülmények esetén okozhat bajt.
Malation hatóanyagú szerrel védekezzünk ellene. A gyásszúnyogok természetes ellenségei a pókok.

>>Vissza a kártevőkhöz<<


 

Takácsatka
(Tetranychus urticae)

Takácsatka dísznövénykártevő kép

Mindenevő dísznövénykártevő

Takácsatka
(Tetranychus urticae)

Apró, a növény nedveit szívó dísznövény kártevő. Meleg és száraz viszonyok között szinte minden növény leveleinek fonákját megtámadhatja, ugyanígy nem válogat a szobanövények között sem. A levél színén sárga foltok jelennek meg, majd a levél le is hullik. A levelek és a szárak között időnként fehér, pókhálószerű szövedéket is találunk. A tuját is támadja a száraz nyári hónapokban, majd szívogatásai nyomán a kora őszi párásabb viszonyok között gombafertőzés hatására a tuja leveli tömegesen megbarnulnak, tehát az atkák elleni hatásos védekezéssel az őszi probléma sem lép fel.
Az atkákat észlelve ajánlatos azonnal elkezdeni a deltametrin, vagy malation tartalmú atkaölő szerek alkalmazását, a fertőzés idején napi szinten permetezzünk.

>>Vissza a kártevőkhöz<<


Tripsz
(Triphidae ssp)

Tripszek képTripsz kép

Aprók, feketék, de nem a legveszélyesebbek

Tripsz
(Triphidae ssp)

A szobanövények kevésbé veszélyes, apró fekete kártevője, amely azonban időnként igen elcsúfítja pl. a Begoniát, Fuchsiát és Codiaeumot. A rovarok levélről levélre repülnek, vagy ugrálnak, közben ezüstös ürülékcsíkokat hagynak maguk után. Nagyobb baj azonban az, hogy bepettyezik és eltorzítják a virágokat. A növény a fertőzés hatására a fejlődésében visszamarad.
Deltametrin, dimetoát, vagy fenitrotion hatóanyagú szerrel permetezzünk az észlelés után azonnal.

>>Vissza a kártevőkhöz<<


 

Üvegházi molytetű vagy liszteske
(Trialeurodes vaporariorum)

Liszteske dísznövény kártevő kép

Molylepkéhez hasonló, de apró, és liszteskének is nevezik

Liszteske nagítva kép

Üvegházi molytetű, vagy liszteske
(Trialeurodes vaporariorum)

Apró, fehér a molylepkéhez hasonló, kellemetlen dísznövény kártevő. Közép-Amerikából származik és a fűtött növényházakban egész évben szaporodik. Szabad földön nem telel át, de a palántanevelőből a palántán kikerülhet, és ott is komoly gondokat okozhat. Megfelelően magas hőmérsékleten igen gyorsan szaporodik. Életciklusa 30 nap, így egy évben 10-12 nemzedék is fertőzhet. Sok tápnövényű faj, de különösen az uborka- és a paradicsomhajtatásban, valamint a palántanevelésben, és a cserepes dísznövény-termesztésben (afrikai ibolya, muskátli, fukszia, mikulásvirág, begónia, hibiszkusz) okoz gondot. A lárvái a levelek fonákján élősködve szívják a növény nedvét, ragacsos mézharmatot hagyva maguk után. A fertőzött levelek megsárgulnak és lehullanak. A molytetvek gyorsan terjednek egyik növényről a másikra.
A védekezés ellenük épp a szaporaságuk miatt, valamint, hogy a lárvája is és a kifejlett rovar is károsít, igen nehéz. Deltametrin hatóanyagú szerrel permetezzünk, lehetőleg 3 naponta.

>>Vissza a kártevőkhöz<<


Dísznövény Webáruházunkban minden dísznövény leírás végén részletesen megtalálja az adott dísznövény lényeges betegségeit, kártevőit és a lehetséges védekezési módokat, permetezőszereket

(tekintse meg például, a télizöld fagyal betegségeit, kártevőit)