Díszfenyők

Díszfenyő kép

Hazai flóránk tűlevelű örökzöldekben szegény. Csupán a
közönséges boróka (
Juniperus communis / Közönséges boróka) él vadon az egész országban, valamint a Dunán-túl nagy részén az erdei fenyő (Pinus sylvestris / Erdei fenyő).

Díszfenyő csoport télen kép
Vegyes díszfenyő csoport, északias hangulatot teremt egy alföldi kert észak-nyugati sarkában

Ültetett fenyőink többsége a mérsékelt égöv hűvösebb zónáiból, az úgynevezett boreális fenyőövbőlBoreális öv kép, vagy a magas hegységekből származik (fenyvesek, majd fölöttük a törpefenyvesek öveTörpefenyvesek öve kép). Eredeti termőhelyükön a tél legalább olyan kemény, a nyár viszont hűvösebb és párásabb, mint hazánkban. Örökzöld lombjuk a rövid vegetációs időszak hátrányát ellensúlyozza. Segítségével ki tudják használni a kihajtás előtti enyhe periódusokat, valamint a tél napfényes időszakaszait is. Merev, sokszor viaszbevonatos tűleveleik jól alkalmazkodnak a téli hideghez és az élettani szárazsághoz. Az ilyen levélzet ellenáll a hónak és a jégverésnek, s a széles levelű örökzöldektől eltérően nem szárad le az erős téli napsütéstől.

A klímához való alkalmazkodás eredménye a kúposKúp képfenyőalak és a ferdén lefelé álló ágak, melyekről a hó könnyen lecsúszik. A magas-hegységi, vagy a sarkvidéki viszonyok eredménye a másik ismert fenyőtípus, a kúszófenyőTerülő képis. Itt a viharos téli szeleket, valamint a szélsőségesen kemény hideget csak azok a növények képesek átvészelni, melyek a földhöz lapulva, a hótakaró alatt találnak védelmet. A felálló habitus eredménye ezeken a helyeken a széltörés és a lefagyás.

Mindebből következik, hogy a telepített fenyőexótáink a magyarországi teleket jól viselik, a száraz, meleg nyarakat viszont megsínylik. Ezért általában elmondható, hogy csak jó kerti viszonyok közé telepítsük őket. A jobb talajt és a párásabb környezetet meghálálják gyönyörű lombjukkal. Kényesebbek a szennyezett levegőre is, mivel nem évente váltják a levelüket, így abban hosszabb ideig halmozódnak a károsító anyagok és tovább fejthetik ki rongáló hatásukat.

Némely fajnak különböző színváltozatai léteznek, ezekről elmondható, hogy a szürke, kékes, vagy ezüstös lombozatúak jobban bírják a szárazságot, a leveleiket védő viaszbevonat védelme miatt. Ezzel szemben a sárga, a sárga-, vagy fehér-tarka klorofill-hiányos változatok igényesebbek és lassúbb növekedésűek az alapfajnál. Melegigényes fenyőket (Pinus nigra / fekete fenyő, Thuja occidentalis / nyugati életfa, Cupressus fajok / valódi ciprusok) is ültethetünk kertjeink déli fekvésű, védett helyeire. Ezek a nyarainkat jól bírják, fiatal korukban téli pátyolgatást (talaj takarás, árnyékolás) igényelnek.

A fenyők a kert legreprezentatívabb díszei közé tartoznak, a boreális fenyőket nagy mennyiségben alkalmazva a kertnek északias jelleget kölcsönöznek. Ezt abban az esetben javaslom, amennyiben a kertünk domb-, vagy hegyvidéken található, valamint az épített környezet jellege megkívánja.


Díszfenyők bemutatása, megtekintése és vásárlási lehetőség
Dísznövény Webáruházunkban


A Magyarországon kapható fenyők csoportjai:

  • örvös elágazású fenyők

Lucfenyő bonsai kép

Szabályos, kúpos termet, sűrű, tömör lomb. Ünnepélyes, már-már szigorú hangulatot árasztanak (Picea / lucfenyők – ilyenek az ezüstfenyők, Abies / jegenyefenyők – ilyenek a kolorádófenyők, Pseudotsuga / duglászfenyők, Sequoiadendron giganteum / mamutfenyő).

  • kéttűs és öttűs fenyők

Selyemfenyő bonsai kép

Lazább ágrendszer, kevésbé szabályos forma, barátságosabb megjelenés. (Pinus sylvestris / erdei fenyő, Pinus strobus / selyemfenyő (simafenyő); Pinus walichiana / kínai selyemfenyő)

  • tuják, hamisciprusok és a tiszafa

Tuja bonsai kép

Az alapfajok komor megjelenésükkel temető hangulatot keltenek. Fajtáik ezzel szemben a színek és a formák óriási változatosságát kínálják (ilyen a Smaragd tuja is). Különlegességük miatt csak módjával alkalmazzuk őket.

  • borókafajok

Boróka bonsai kép

A fatermetűek (Juniperus virginiana / virginiai boróka, Juniperus chinensis / kínai boróka, …) hatásukban az előző csoporthoz állnak közel. Az elfekvő fajok, illetve fajták (terülő borókák) nagy tömegben alkalmazva alpesi jelleget adnak a kertnek.

  • vörösfenyő

Vörösfenyő öszi kép

Karcsú termet, üde-zöld lomb. Derűs hangulatú növény. Lombhullatóként jelzi az évszakváltásokat (Larix decidua / vörösfenyő)

  •  mocsárciprus

Mocsárciprus bonsai kép

Jól társíthatók csüngő ágú, vagy gömb koronájú lombos fákkal. Szabályos korona, ünnepélyes, ugyanakkor barátságos megjelenés (Taxodium distichum / mocsárciprusMetasequoia glyptostroboides / kínai mamutfenyő). Jól társíthatók csüngő ágú vagy gömb koronájú lombos fákkal!


A faiskolai szabvány szerint a fenyők többsége 40 cm-es méret felett forgalmazható (ez kúpos növekedés esetén függőleges, elfekvők esetén vízszintes irányban értendő). Természetesen a törpe változatok kivételek e szabály alól.


Díszfenyők bemutatása, megtekintése és vásárlási lehetőség
Dísznövény Webáruházunkban