Milyen a szép gyep?

Díszgyep kép

Milyen a szép gyep?

Hát …, kinek milyen. Sokunknak tetszik a kicsit elnőtt, vadvirágokkal tűzdelt, nyári rét hangulatát idéző kerti kép. Van, aki a zsebében ‘csőre töltött gyomlátorral’ közlekedik kertjében és nem kegyelmez egyetlen gyermekláncfűnek sem!

Ki-ki ízlése szerint viszonyul a témához, valamilyen érzete, élménye mindenkinek kötődik a gyephez!

Hogyan készül a szép és jól funkcionáló gyep?

Gyepfotel képA gyep mondhatni elengedhetetlen ‘alkotórésze’ a pihenőkertnek. A fű kitűnően tisztítja a környezetet: felfogja, megköti a levegőben lévő port és szennyeződést, így kedvezően hat a kert mikroklímájára. A gyepesített felület a nyári forró napokon kevésbé melegszik fel, mint a burkolt felületek, éjjel viszont mérsékeli a lehűlést. Az ápolt, rendszeresen öntözött pázsit növeli a levegő páratartalmát, látványa nyugtatóan hat pszichénkre.

Az egész a helyes telepítéssel kezdődik.

Stonhenge gyep képHosszú ideig tartó, tetszetős gyepet akkor kap, ha a talaj-előkészítést megfelelően végzi. Amennyiben nincsen lehetőség az öntözésre, ott inkább hagyja meg a kialakult gyeptársulást (ősgyepet), mert ez már hozzáedződött a sanyarúbb körülményekhez. Szép felületet ad, ha rendszeresen nyírja és pótolja a tápanyagokat. Nagy valószínűség szerint virágos gyepet kap, ami akár gyönyörködtető is lehet!


A talaj előkészítése

A területről szedje össze a törmeléket, a köveket, a kavicsokat. Gondosan ássa ki a gyökérmaradványokat, sarjakat. Amennyiben a tarackbúza / Agropyron repens is megtalálható a területen, javasolt totális gyomirtó használata – Glialka -, mely a tarackgyökereket is képes elpusztítani. Ha nem használ gyomirtót, törekedjen rá, hogy a tarack és a lósóska gyökereit teljes mértékben távolítsa el! Ásás után 2-3 héttel a magról kelt gyomokat kapálással és gereblyézéssel irtsa ki. Építkezés utáni füvesítés esetén fokozottan ügyeljen az építési törmelék, mész és cement maradványok eltávolítására, nehogy aztán foltos legyen a gyep.

Ápolt gyepfelület képTartós és egészséges pázsitfelület csak tápanyagban gazdag talajon fejlődik, ezért négyzetméterenként 4-5 kg érett, szerves-trágyát szükséges a talajba dolgozni (tökéletesen megfelelő az érett, komposztált szarvasmarhatrágya a jelzett mennyiségben). Tökéletes tápanyagellátást biztosítanak a modern, burkolt, szabályozott feltáródású gyepműtrágyák, melyek komplex gyepműtrágyák (N – nitrogén, P – foszfor, K – kálium tartalmú), 5 dkg/m2 mennyiségben adagolva, ezek közül pedig vetéskor a serkenő, fejlődő gyep erősítéséhez használható az úgynevezett gyepindító műtrágya, mely a legideálisabb választás, és Dísznövény Webáruházunk választékából beszerezhető.
Gyenge minőségű talajra jó minőségű termőföldet kell teríteni, minimum 10 cm vastagságban, ha ezt a plusz mennyiséget a terület már nem bírja el (tegyük fel az épülethez igazodó lejtés viszonyok miatt), ott talajcserét kell végezni.
Mindezen folyamatok során ügyeljen, hogy a végén a talaj ne legyen rögös, üreges, valamint a magvetés idejére annyira tömött is legyen, hogy egy széles talpú cipőben a sarok ne nyomódjon be. Laza talajon ugyanis a fejlődő fű gyökérzete megsérülhet, valamint későbbi használat során süllyedések, egyenetlenségek keletkeznek, nehezítve az ápolási munkákat. A tömöttséget hengerezéssel, majd kiegyenlítő gereblyézéssel esetlegesen újabb hengerezéssel érheti el. A vetéshez a magágyat gereblyével nyissa meg, majd a mag szórása után, keresztbe húzva, fedje be.


A vetés

A vetést egyenletes szórással, kézzel vagy fűmagok kiszórására alkalmas szerkezettel végezheti 3-4-5 dkg/m2 mennyiségben, a mag kelési arányának függvényében. A fűmag fényen csírázik a leggyorsabban, mégis az előbb említett módon fedje be, mert a madarak szeretnek a ‘terített asztalon’ lakmározni!  Szükség esetén a vetés után még egyszer lehengerezheti, de vigyázzon, mert a túl tömör talajból már nehezen tör elő a csírázó fű! Mindezek után a bevetett területet alaposan, permetezve öntözze be, amennyiben automata, rejtett öntözőrendszert telepített, azt kézi vezérléssel indítsa el. A kelésig (kb. 10 nap) ügyeljen rá, hogy a talaj ne száradjon ki, ezért szükség esetén naponta többször is locsoljon.

A gyep telepítésének optimális ideje tavasszal, március közepétől április végéig, illetve ősszel, augusztus közepétől szeptember végéig tart. Ettől eltérő intervallumokban telepített gyep az első időkben komolyabb odafigyelést kíván. Nyár elejétől a szárazság (a modern öntözőrendszerekkel kivédhető), szeptember után a lehetséges hideg (fűmag keverék helyes megválasztásával kitolható) a kritikus tényező.

Mérje fel és ítélje meg helyesen, hogy mit vár el a gyeptől, milyen lesz az igénybevétel (pihenés, sport, szemlélődés), és ennek megfelelően válassza ki a fűmag keveréket! 

A különböző igényekhez és talajtípusokhoz különféle keveréket találhat Dísznövény Webáruházunk díszkerti fűmag-választékában.

A pázsit keverék tetszetős, de kevésbé strapabíró gyepet ad. Általános használatra válasszon sport jellegű keveréket.golf keverék jó, de igényes felületet ad, nagy a víz és a tápanyag igénye. Találhat keveréket árnyékos viszonyokhoz, lehet kapni szárazságtűrő keveréket is.

Bízom abban, hogy ez a néhány tanács használható lesz minden kertjét gondozó, és kert fenntartással foglalkozó ember számára, miáltal szebbé és élhetőbbé válik világunk!

Az oldalon megemlített termékeket következőkben kigyűjtve találhatja, melyekről részletes, fotókkal illusztrált leírásokat találhat

Dísznövény Webáruházunkban,

ahol természetesen adott a lehetőség mindegyik megvásárlására is:

Performance gyepfűmag keverék kép

díszkerti gyepfűmag keverékek választéka

– leírás
– bemutatás
– vásárlási lehetőség

ICL-Everris őszi téli gyepfelkészítő műtrágya


gyep-felkészítő gyepműtrágya

– leírás
– előnyök
– felhasználási tanácsok
– vásárlási lehetőség

Kézi műtrágyaszóró kép


fűmagok kiszórására alkalmas eszközök

– leírás
– kezelés bemutatása
– vásárlási lehetőség

Gyepindító gyepműtrágya kép

gyepindító gyepműtrágya

– leírás
– előnyök
– felhasználási tanácsok
– vásárlási lehetőség

Gyomirtós gyepműtrágya kép 


gyomirtós gyepműtrágya

– leírás
– előnyök
– felhasználási tanácsok

– vásárlási lehetőség

Gyepfenntartó gyepműtrágya kép


komplex gyepműtrágya

– leírás

– előnyök

– felhasználási tanácsok

– vásárlási lehetőség

Florasca komposztált trágya kép


komposztált trágya

– leírás

– felhasználás

– tanácsok

– vásárlási lehetőség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .