Gyepápolás

Gyep kép

A gyep ápolása

Az újonnan vetett pázsit akkor lesz szép, ha a kezdetektől szakszerűen gondozza. A fiatal, serdülő füvet táplálja gyepindító komplex műtrágyával, mely kifejezetten a frissen telepített gyepek ápolására szolgál. A gyomokat még fiatal korban húzza -, vagy gyomkiszúróval szúrja ki gyökerestül, legfőképpen ne hagyja, hogy magot érleljenek. A füvet kelés után akkor vágja először, amikor a 8 cm-es magasságot eléri. Gyomok szelektív irtásához és a gyep táplálásához megfelelő választás lehet a gyomirtós gyepműtrágya ügyelni kell, hogy ezt a szert csak 3 hónaposnál idősebb gyep kezeléséhez tanácsos használni.

Régebben azt tanácsoltam volna, hogy az első két vágást kézi kaszával végezze, de manapság már nem tudnak az emberek ilyen eszközt használni, ezért inkább arra ügyeljen, hogy a fűnyíró-gép kése éles legyen, lehetőleg ne tépje a fűszálakat!
Ápolt gyep képFontos, hogy rendelkezzen egy üzembiztos fűnyíró-géppel, mely lehet elektromos, vagy robbanómotoros. A gyűjtőtartályos gép esetén a kés és a késtartó-ventilátor által keltett légáramlat felegyenesíti a füvet, így a nyírás egyenletes lesz és szép a vágási felület. A gép alatt kialakuló erős szívóhatás okán a fűnyíró alkalmas avarszívásra, mulcsozásra is. Egyes gépeken van késfék, fűtelítettség-jelző, csapágyazott kerekek, biztonsági kapcsoló. A kerékmagasságot úgy állítsa be, hogy a vágási magasság 3-4 cm legyen! Ennél alacsonyabb tarlót, csak nagyon jól kondicionált, automata öntözőrendszerrel ellátott (ami szakszerűen telepített és jól beállított) gyepek esetén tarthat. Egyébként a mélyen vágott gyep a mi klímánkon gyorsan kiég, mivel a fűfélékre jellemző, hogy a tövükben növekednek, ezért a mély vágás alapjaiban rongálja a gyepet.

A gyep tápanyagpótlása nagyon fontos az év folyamán is, mivel minden nyírással tápanyagokat veszünk ki a talajból, a nyesedék összegyűjtése és elszállítása által.
Különösen fontos az őszi trágyázás, mely 10-15 dkg/m2
komplex műtrágya, vagy 1-2 kg komposztált trágya legyen (tavasszal gereblyézze le). Mindezek hatására a jól elbokrosodott füvek tartaléktápanyagokkal bőven feltöltve várják a telet és ezáltal a fagyokat is jobban viselik.

Idősebb gyep esetén, tavasszal 2-3 dkg/m2 dús nitrogén tartalmú komplex gyepműtrágya kiszórásával serkentse az új sarjhajtások fejlődését – Dísznövény Webáruházunk választékában a terrasan Gyeptrágya is megfelelő erre. Tavasztól őszig – ahányszor a fű eléri a 8 cm-es magasságot – nyírja le. Tavasszal jót tesz a pázsitnak a hengerezés, mert a téli fagyoktól fellazult talajt a gyökerekhez nyomja. A tápanyag bejuttatása hatékonyabb, ha előtte vasvillával meglyuggatja a talajt. A tavaszi tevékenység része még a hó által lenyomott, elszáradt fűszálak éles pengéjű, gereblyeszerű, karcoló célszerszámmal, vagy géppel történő átfésülése. A szezon folyamán ügyeljen a kielégítő öntözésre, valamint az utolsó fűnyírás idejére, ami után még jó, ha a fű növekszik, és megerősödik, de nem jó, ha 8 cm-nél magasabbra nő. Az idős gyep különösen meghálálja az őszi gondoskodást, így ősszel szintén szórjon 3-5 dkg/m2 komplex, speciálisan a tél megpróbáltatásainak elviselésére felkészítő gyepműtrágyát, és 3 évenként 1-2 kg/m2 komposztált szarvasmarhatrágyát, amit tavasszal gereblyézzen le.
A kétszikű gyomok irtására, amennyiben ezeket zavarónak találja, használhat szelektív gyomirtót, viszont kerülje, ha szereti a virágos gyepet, ebben az esetben kiszúró eszközt használjon a nagyon zavaró gyomok eltávolításához.
Az egyszikű gyomok (pl. a kakaslábfű / Echinocloa crus galli, mely egyszikű, egynyári és agresszív) kiiktatássához pedig kizárólag mechanikus eszközök használhatók.

Bízom abban, hogy ez a néhány tanács használható lesz minden kertjét gondozó, és kert fenntartással foglalkozó ember számára, miáltal szebbé és élhetőbbé válik világunk!

Az oldalon megemlített termékeket következőkben kigyűjtve találhatja, melyekről részletes, fotókkal illusztrált leírásokat találhat

Dísznövény Webáruházunkban,

ahol természetesen adott a lehetőség mindegyik megvásárlására is:

Gyepfűmag kép díszkerti gyepfűmag választék
– leírás
– bemutatás
– vásárlási lehetőség
Téli felkészítő gyeptrágya kép
felkészítő gyepműtrágya
– leírás
– előnyök
– felhasználási tanácsok
– vásárlási lehetőség

Műtrágyaszóró kép
fűmagok kiszórására alkalmas
eszközök
– leírás
– kezelés bemutatása
– vásárlási lehetőség

Gyepstarter kép


gyepindító műtrágya
– leírás
– előnyök
– felhasználási tanácsok
– vásárlási lehetőség

Gyomirtós kép


gyomirtós gyepműtrágya
– leírás
– előnyök
– felhasználási tanácsok

Gyepműtrágya kép


komplex gyepműtrágya
– leírás
– előnyök
– felhasználási tanácsok

Komposztált trágya kép


komposztált trágya– leírás
– felhasználás
– tanácsok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .