Szobanövények

Szobanövény kép

A szobanövények körül vesznek minket

Viragos szobanövény kép

Mindennapi ügyeink intézése közben a középületekben, otthon a lakásunkban. Nyáron ‘kimerészkednek’ a kertjeinkbe is, és örömmel látjuk őket! Kevés embert ismerhetünk, akik nem szeretik, nem fogadják szívesen megjelenésüket.Virágos szobanövény kép Ennek ellenére környezetünkben évről évre sok millió példányuk pusztul el értelmetlenül. El kell fogadnunk, hogy a lakás nem nyújt nekik megfelelő otthont, és legtöbbjük sokkal jobban érezné magát egy világos mosókonyha páradús levegőjében. Ez az oka, hogy nem engedhetjük meg, hogy gondozás nélkül éljenek: minden szobanövénynek gondoskodásra van szüksége és minden fajtának megvannak a maga speciális igényei.

Egy bepillantás a szobanövények ‘magánéletébe’ növeli a siker esélyét megmentésükre, miáltal hosszan életterünk részei lehetnek.

Bárki nevelhet szobanövényeket, sőt széppé is tudja varázsolni őket.
Ha egy növény a hazavitel után elpusztul, akkor a tulajdonos valamilyen alapvető hibát követett el.
Ha a növénye beteges és csúnyán kornyadozik, akkor vagy helytelenül választotta ki a növényt, vagy rosszul gondozza, vagy a szobanövények elhelyezésének mikéntjét nem ismeri.

Szobor képBizonyos ismeretek megszerezhetők, melyek birtokában megfelelő kondícióban tudjuk tartani növényeinket. Még az olyan valódi egzotikumot is egyszerű nevelni, mint egyes orchideák és broméliák. Egy-egy izgalmas növényegyüttes összeállítása sem ördöngösség, valamint a szaporítás is könnyen végezhető …

Megnézem a szobanövények galériáját ..

Íme az alapszabályok:

  • Ne árassza el

Nedves levél kép

A gyökereknek nemcsak vízre, hanem levegőre is szükségük van. Ha a földje örökké tocsog a vízben, az a legtöbb növényre végzetes.

Helyes öntözési módszerek


  • Pihentesse

 Téli ablak kép

A kezdő ‘szobakertészt’ meglepi, hogy csaknem minden szobanövény igényli a téli pihenőt. Ilyenkor kisebb a víz-, tápanyag- és hőigénye, mint az aktív növekedési periódusban.


  • Törődjön bele az ‘alkalmi’ növények elvesztésébe

Átutazó bőröndök

Egynémely ismert ajándéknövény, például a ciklámen, a krizantém és a gloxinia néhány hét alatt tönkremegy. A tulajdonost nem terheli felelősség: ezek a virágos cserepes növények csak alkalmi vendégek az otthonunkban.


  • Párásítson

Pára kép

Télen nem nagy a különbség egy központi fűtésű lakás és a Szahara levegője között.

Hogyan növelhető a lakás levegőjének páratartalma


  • A bajt csírájában kell elfojtani

Csíra kép

Akár kezdő, akár tapasztalt szakemberről van szó, a baj néha elkerülhetetlen. Egy-két pajzstetűt még könnyű leszedni a növényről, de a parazitafertőzés már gyógyíthatatlanná válhat.
Azaz lépjünk időben! Eleinte a túlöntözés sem végzetes, ám huzamosabb idő alatt a növény kipusztulásához vezet.

Tanulja meg, hogyan figyelhet fel a baj első jeleire


  • Csoportosan helyezze el a növényeket

Asztali csoport kép

Szinte mindegyik szobanövény jobban mutat és szebben fejlődik ‘társaságban’.

Sajátítsa el a növények társításának mikéntjét


  • Az átültetés

Átültetés kép

Egy-két év elteltével a legtöbb növény elcsúnyul, pedig nemegyszer csak nagyobb cserépbe ‘vágyik’.

Az átültetés technikája


  • Bölcs választás

Mag kép

Kiválasztott növényt igyekezzünk precízen elhelyezni. A kiválasztott helyet a növénynek meg kell szoknia, viszont a legjobb szakember sem tarthat életben a napos ablakpárkányon egy árnyékkedvelő növényt.

Ide vonatkozó szabályok


Szobanövények galériáját megnézem