Szobanövények elsősegélye

Esősegély:
Elsősegély kép

ennél azért módszeresebben:

A szobanövény-választék az évek során sokat változott és változik, mégis sokan gondolják, hogy a velük kapcsolatos problémák ugyanazok, vagyis elég egyszer elsajátítani a tudást és készen is állunk, hogy gyönyörű állapotban tartsuk értékes dísznövényeinket.

A helyzet ezzel szemben az, hogy folyamatosan frissíteni kell tudásunkat ezen a területen, mivel az újabb fajok, fajták megjelenése, valamint a környezetünk folyamatos változása, átalakulása újabb problémát szül, vagy tűnik el már ismert. Pl. a központi fűtés elterjedése szült egy gondot, miközben megoldott egy másikat: az így fűtött szobák levegője a sivatagok szárazságával vetekszik, miközben a széngáz veszélye a növényekre nézve megszűnt, bár a földgáz árának és ezáltal a távfűtés árának az emelkedésével újra sokan visszaállnak, vagy modernebb formában ráállnak a fa-, vagy széntüzelésre.

A kártevők és a betegségek is változnak, vagy jelennek meg eddig ismeretlenek, pl. a muskátli rozsda-betegsége sokáig teljesen ismeretlen volt. Rendszeresen vizsgáljuk meg növényeinket, különösképpen a levelek fonákját! Így felfigyelhetünk a rothadás első jeleire, ha a tél beálltával elfelejtettük volna mérsékelni az öntözést, vagy a fényhiány tüneteire, ha időközben a világosabb tapétát sötétebbre cserélve a szobanövényeinkre ebből a szempontból nem gondoltunk.
Az észlelt problémák azonosításához segítséget nyújtanak a következő oldalak:

>>…, hogyan figyelhet fel a baj első jeleire<<

>>Dísznövények Kártevői<<

>>Dísznövények Betegségei<<

A szobakertész-tehetség titka mindössze annyi, hogy az ember nyitott és törődő szemmel jár-kél a lakásban, és a baj első jelére azonnal cselekszik.

Ugyanis a megelőzés jobb, mint a gyógyítás:

 • az ültetőtőzeggel ne hurcoljunk be fertőzést

Soha ne használjunk fertőtlenítetlen földet! Kezelt földkeveréket vásároljunk, amelyről tudjuk, hogy kártevőktől és betegségeket terjesztő gombáktól egyaránt mentes. Ha saját magunk készítünk földkeveréket, csakis fertőtlenített földet használjunk hozzá.

 • a szobanövénnyel se hurcoljunk be fertőzést

Alaposan vizsgáljuk meg az új növényeket, ha szükséges gyógyítsuk meg őket, mielőtt a többi növény mellé helyeznénk.

 • ne tegyünk szobanövényt veszélyes helyre

Nyitott ablak és ajtó vonalába
(kereszthuzat)
Légkondicionáló fűtőcsöve mellé
TV-re, vagy radiátorra (hacsak nem biztosítjuk a kellően magas páratartalmat)
Rosszul záró ablakkeret mellé a párkányra
Sötét sarokba, vagy -folyosóra
Fagypont alatti időben a behúzott függöny és az ablak közé

 • távolítsuk el a hervadt
  virágokat és a hervadó részeket

A lehullott leveleket megtámadja a szürkepenész és ez
gyorsan átterjedhet az egészségesekre, ha a szobában hűvös és párás a levegő.

 • az előírások betartásával előzzük meg a bajt

Keressük meg a növény ‘használati utasítását’, a legtöbb bajt a helytelen gondozás okozza. (Ezen a honlapon található Szobanövények galériája)

 • ha baj van azonnal cselekedjünk

Ne tétovázzunk. Tegyük a szobanövényt megfelelőbb helyre, vagy permetezzük a rá vonatkozó előírások szerint:

A helyes permetezés

 • a megfelelő szert válasszuk

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a permetezőszert a diagnosztizált betegségre, -kártevő ellen javasolják, valamint arról is, hogy a kezelendő növény nem szerepel-e a szer ellenjavallatában

 • szobanövényekhez ajánlott készítményt vegyünk

Ha csak lehet olyan készítményt keressünk, amit belső használatra javasolnak. A Bio-Kill, vagy a Pitimor például sem bútort sem szövetet nem károsít.

 • szakszerűen permetezzünk

Mielőtt elkezdjük, mindig olvassuk el a beszerzett szer használati utasítását, nehogy a hatóanyagból túl sokat, vagy akár túl keveset használjunk fel. Ha van akvárium, vagy aranyhalas edény abban a térben, amelyben permetezünk, akkor ezeket takarjuk le. A levelek felszínét és a fonákját is alaposan permetezzük meg. Használat után gondosan mossuk ki a permetezőt.

 • a megfelelő szobanövényeket permetezzük

A gyorsan terjedő ‘behatolók’, pl. a levéltetű, vagy az üvegházi molytetű kiirtásához a fertőzött növény összes szomszédját is le kell fújni. A lassan terjedő kártevők esetében, mint amilyen a pajzstetű, vagy a viaszos pajzstetű, csak célzottan a fertőzött növényeket kell lefújni.