Zöldvilág és díszkertek

Zöldvilág logoHa életében elérkezik az a pillanat, amikor elhatározza, hogy kertjéből díszkertet varázsol, akkor fontolja meg, és keresse fel a Zöldvilág.infót, ahol megoldásokat talál, ahonnan erőt gyűjthet. Garantálom, hogy ötleteket lel és még inspirációt is meríthet ahhoz, hogy az a díszkert, amit megálmodott meg is valósuljon.

Teheti ezt saját erőből, ehhez segítséget és tanácsokat fog itt találni, teheti szakember igénybe vételével, amihez szintén talál ajánlásokat, valamint szempontokat.

A zoldvilag.info webhely segítségével tájékozódhat a díszkertépítés esztétikai és technikai világáról. Bízom benne, hogy a kertépítés örömeit is fel fogja fedezni menet közben: díszkertjének építése közben, mert hiszem, hogy a kertépítés nem munka, hanem örömforrás, valamint elkészült kert nincs, mert a megépülés után következik a kertfenntartás, mely aztán a mindennapi örömök és a boldogság tartós forrása.
A zoldvilag.info webhelyen sok dísznövény szépségét fedezheti fel, melyek megvásárlásában segítségére leszünk, például, kereshet
Dísznövény Webáruházunkban dísznövények bővülő választékából, valamint Díszkerti díszeket, kellékeket és eszközöket a Zöldvilág Webáruházunkban.

 

Díszkert fejléckép

Eredetileg a kerteket azért alakították ki, hogy legyen hova visszavonulni a nyomasztóan vad természet elől! Magas falak és sövények övezték a szabályos elrendezésű kerteket (ez az elszigetelődés napjainkban is megfigyelhető, viszont manapság a ‘nyomasztóan vad társadalom’ elől zárkózunk el …).

Díszkert fallal

Virágos rét képÖnnek mi az elképzelése a kertről? Erre a kérdésre biztosan még manapság is sokunknak a jól ápolt, hetente nyírt golfpálya minőségű gyepek, formára vágott bokrok, szabályos, illedelmesen álló fák jutnak az eszébe. Talán akadunk néhányan, akinek a szívéhez közelebb áll a magasabb fű, a kissé rendezetlen, ne adj’ isten egy-két mezei virág épen nyíló foltjával megfestett gyep és a természetes hatású bokrok laza csoportjainak látványával elbűvölt kerti kép.

Gourdo kastély és kertje

Gourdon kastély és kertje Franciaországban (Made by: Feuillu /Pierre Metivier által készítve AttributionNoncommercial Some rights reserved)

Hozzászoktunk, hogy csupán a kifogástalan hozzáértést méltányoljuk, és a megítélésben az egyedüli mérce a kertészeti tökélyre törekvés.
Azt nem állítom, hogy a nyírott gyep kora lejárt, de azért vegyünk fontolóra más lehetőségeket is.

Sziklakert akt kép

Grand Illusion oldal egyik képe, mely a 2006-os Chelsea Flower Show in London, UK, kertészeti kiállításon készült

A szép és jó kert alapja a jó terv. Eszünkbe sem jut házunkat megépíteni építészeti tervek nélkül, és ez nem azért van, mert kötelező, hanem mert fontos! Ugyanez a helyzet a kert esetében isKertterv! Fontos, alapvetően fontos része a kertépítés megkezdésének, hogy legyen egy átgondolt, szakmailag korrekt kertterv! A kertterv leglátványosabb része a kertépítészeti terv: a kert térszervezése, kerti elemek térbeni helyzete, utak, mint a térszervezés részei, egy kép a kert egészéről. Általában színes, számítógépes tervezés esetén mód van térbeli megjelenítésre is, akár a kert idős kori állapotáról is!

A kerttervezést mindig megelőzik az egyeztetések, bejárások, a megrendelő elképzelésének, igényeinek feltárása, érzelmi viszonyulásának kiderítése a kert elemeihez (növények, színek, formák, kerti építmények, stb…), anyagaihoz (kő, fa, gumi, műanyagok, tégla, stb…), felületeihez (sima, rusztikus, csiszolt, faragott, hasított, fakéreg milyensége, stb…). Mindezen ismeretek rendezése szakmai szempontok alapján. (Pl.: valakinek két olyan növény tetszik, melyek abszolút nem bírják egymás közelségét, akkor vagy választani kell a kettő közül, vagy lehetőség szerint elkülönítve, más csoportba kell helyezni!) 

Egy kertterv a következő terveket tartalmazza:

 • Kertépítészeti terv
  egyfajta látványterv
 • Növénykiültetési terv
  az elképzelt növényanyag harmonikus telepítését célozza
 • Tereprendezési terv
  a kert felületének lejtésviszonyait rendezi, különös tekintettel a csapadék elvezetésére, zöld felületen történő maximális hasznosulására
 • Öntözőrendszer terv
  automata, rejtett, esőérzékelővel szerelt öntözőrendszer szakszerű telepítéséhez elengedhetetlen
 • Kitűzési terv
  a kivitelezés alapja
 • Részletrajzok
  a kert elemeinek precíz, részletes, feliratozott rajzai
 • Metszetrajzok
  a kert megjelenésének érzékeltetésére, valamint egy-egy hangsúlyos, vagy problematikus kertrészlet pontosabb ábrázolása (Számítógépes tervezés esetén a térbeli megjelenítés képei is alkalmasak.)

 

Igényes, hosszú évekig, évtizedekig örömet nyújtó kert nem képzelhető el átgondolt, szakszerűen elkészített tervek nélkül!

 

Ami minden más épített objektumtól megkülönbözteti a díszkertet, az a felhasznált, élő növényzet. Díszkert nem létezhet növények nélkül (a japán ‘kőkerteket’ inkább kert formájú szobroknak, vagyis inkább kert formájú ábrázolásoknak nevezném)!

 

Akkor járunk el helyesen, ha az alapoktól kezdjük:

 

>>Díszkertek növényei<<

 

Aztán építkezzünk:

 

>>Díszkertek építményei<<