Díszcserjék

 Díszcserje kép

A kert rövid és hosszú távon is meghatározó elemei. Funkcionális és ornamentális szempontból egyaránt fontos, hogy ezek a növények viszonylag hamar, 3-5 év alatt elérik csaknem végleges méretüket. Ami még lényegesebb, hogy ez az emberi tartózkodás zónájában (a szemmagasságig) teszik, így a kerti tér kialakítása segítségükkel a leggyorsabb. Majd ezek után, a kert későbbi élete során is betöltik funkciójukat, valamint díszítenek ebben a zónában.

Telet virágú jezsámen kép
Philadelphus virginalis (telt Virágú Jezsámen) teljes pompájában
Ezt a díszcserjét innen is megvásárolhatja, Dísznövény Webáruházunk készletéből:


Szabvány szerint a faiskolákban a kiültetésre alkalmas cserjéknek – növekedési erélyüktől függően – legalább 3-4 db, egyenként legalább 30-40 cm hosszúságú, alulról fejlődött vesszővel kell rendelkezniük.
A cserjék mérete, növekedési jellege, valamint dísze a legkülönfélébb lehet. Leggyakoribb a virág-, vagy termésdísz, ám sok cserjét a szép lombjáért, némelyiket különleges alakjáért ültetjük!


Díszcserjék bemutatása, megtekintése és vásárlási lehetőség
Dísznövény WebáruházunkbanAlkalmazási formák

 

  • Szoliter

Susan magnólia szoliter cserje képFeltétel a különlegesség

A különlegesség megnyilvánulhat levél vagy virágszínben, a díszcserje megjelenésének formájában, esetleg a formakülönlegessége lehet levél, termés, szár egyedisége, a lényeg, hogy vonzó jelenség legyen, és önmagában is komoly díszértéket képviseljen. Kisebb kertekben alkalmazzuk ezt a kiültetési formát, mivel a cserjék mérettartománya is kisebb.
Nyugodt háttér előtt, ráeső fényben érvényesül legjobban.
Vannak úgynevezett uralkodó jellegű díszcserjék (pl.:
Coryllus avellana ‘Contorta’ / Csavart ágú mogyoró; Paeonia suffruticosa / Fás pünkösdi rózsa (Fás bazsarózsa)),  melyek díszértéke annyira feltűnő, hogy nehezen tűrik más növények közelségét, azaz nehezen társíthatók, így ezek kifejezetten szoliter kiültetésbe javasoltak!

  • Cserjecsoport

Csoportos cserje képKompozíciók

Díszérték, térhatás fokozása, a hatást az alkalmazott növények egyedi megjelenése erősíti. Vegyes, vagy egyöntetű lehet, a faj-, vagy fajta-választék függvényében. A csoporton belül az ültetési távolság – a későbbi összeborulás látványa szempontjából – fontos.

  • Foltszerű telepítés

Cserjefolt képTávoli hatás, forgalom terelés

hagyományos (4-5 év összeborulási idő), vagy intenzív (1-2 év összeborulási idő) módon. Természetesen az utóbbi esetben lényegesen több növényt ültetünk adott területre. Mindkét esetben azonban a beültetés sűrűbb, mint azt az adott növények habitusa indokolná!Távolabbról szemlélt, vagy forgalomterelési céllal ültetett cserjék, a cserjefolt növényei beolvadnak a belőlük képzett tömegbe, így az egyedi megjelenés már nem érvényesül. Legalkalmasabbak a tömött lombú, apró, de dús virágú fajok, fajták. Telepíthetjük 

  • Sövény

Sövény képKarakteres alkalmazási mód

Alapvetően egy fajból, vagy egy fajtából létesülő vonalas telepítési forma. (Persze a kert adottságainak megfelelően ettől gyakran eltérünk.) Szabályos formájával esztétikai és fizikai értelemben is teret zár. Természetes módon illeszkedik a kert növényállománya közé, ugyanakkor átmenetet képez a kert épített és természetes elemei között.
Fenntartás módjától függően a sövényünk lehet nyírott, vagy nyíratlan. A nyírott forma a gyakoribb, kisebb kertekben helytakarékosság miatt indokolt, valamint az egyenes vonalvezetés megkívánja a szabályosságot. A nyírott sövénynek ültetett növénytől elvárjuk, hogy jól bírja a nyesést, tömötten növekedjen, levele apró, finom legyen. Előny az örökzöld, vagy színes lombozat.
Nyíratlan sövény kerti út mellett képnyíratlan sövény növényanyaga legyen önmagában is szabályos, valamint legyen helye, hogy a cserjére jellemző habitus kifejlődhessen. Említésre méltó még a virágos sövény, melynek nyírását a virágzási időhöz és jellegéhez (az évi-, vagy előző évi hajtásvégen virágzó) igazítjuk, így egy évben lehet, hogy csak egyszer kell nyírni, viszont az ebből adódó szabálytalanságáért szépségével kárpótol. Többféle sövénynövényt talál és rendelhet is, a Dísznövény Webáruház sövénynövényeinek választékából.

  • Talajtakaró

Talajtakaró cserje képTalajtakarás, esztétikus fedés

A kertben a leggondosabb tervezés ellenére is adódhatnak szétszabdalt, úgynevezett hulladékfelületek (pl.: meredek rézsűk, támfalak közvetlen környéke, … olyan területek ahol a gyepet géppel nem, vagy csak nehézkesen lehet nyírni). Ezeket a felületeket célszerű alacsony cserjékkel betelepíteni. A talajra boruló cserjefolt összezár, így meggátolja a gyomosodást, valamint szép színfoltot képezve, ezeket a területeket esztétikai értelemben a kert értékes részévé varázsolja. Többféle talajtakaró dísznövényt talál és rendelhet is, a Dísznövény Webáruház talajtakaróinak választékából.

  • Árnyéki gyeppótló

Árnyéki gyeppótló képÁrnyéki részletek takarása

A kert azon részeiben létesítjük, ahol a mély árnyék miatt – fény hiányában – gyepet nem telepíthetünk. Ezeken a helyeken az árnyékot elviselő, alacsony növények egységes zárt felülete pótolja a gyepet és a kopár talaj helyett esztétikai élményt nyújtanak a szemlélő számára.

  • Kúszócserjék

Kúszócserje képDíszkerti elemek befuttatása

Felhasználásuk különösen kis méretű kertekben sokrétű és nagyon hasznos lehet, mivel lehetőséget nyújtanak a zöldfelület függőleges irányban történő megnövelésére. Természetesen nagy parkokban is felhasználhatók ezek a lehetőségeik.
Tapadva kúszók (Parthenocissus / Repkény fajok; Campsis / Trombitafolyondár fajok) alkalmasak falak befuttatására.
Kacsokkal, vagy csavarodó szárukkal, levelükkel kapaszkodók (
Clematis / Klematiszok, Lonicera / Loncok) minden esetben támberendezést (pergola, kerítés, virágrács) igényelnek. Ügyelni kell a berendezés vastagságára, vagy a növényeket vékony vezetőkkel kell felsegíteni a támrendszerre, mivel a fiatal, vékony hajtások még nem bírnak vastag oszlopokat átölelni! Többféle kúszó, kapaszkodó dísznövényt talál és rendelhet is, a Dísznövény Webáruház kúszónövényeinek választékából.


Díszcserjék bemutatása, megtekintése és vásárlási lehetőség
Dísznövény Webáruházunkban