Díszkerttörténet

Stonehenge napkelte kép

Az Emberiség történetét nem lehet leírni a kerttörténet nélkül bemutatása, kertjeink története nélkül.Stonehenge emberekkel kép

A nomád életmód feladásával a művelt kert jelentette a természet közelségét a letelepedett és civilizációt építő népek számára. Ám néhány utalást leszámítva nem sokat tanultunk az iskolai történelem órákon a kertekről, hacsak a művelési ágak és a vetésforgók nem tartoznak a témához.

Gondolom nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy a történelemtanítás erősen háború centrikus.

Meg kellene nézni a történelmünket egyszer-egyszer a biológia oldaláról, a gének terjedésének sikeressége szempontjából, azt hiszem itt a háború nem az első helyen szerepelneSzentgyörgyi Albert képKatonatiszt kép. Egész pontosan arra gondolok, hogy bármely faj sikeressége abban mérhető, hogy mekkora az egyedszáma, és az elterjedtsége a földön.

Az emberiség történelme során szerintem azok a fontos események, amelyeknek a hatására az emberek lélekszáma gyarapodott, valamint újabb területeket volt képes benépesíteni. Az eke feltalálása, majd ennek hatására a táplálék bősége ugrásszerű lökést adott az emberiségnek.

Paprika spirál kép

Ugyanígy, mondjuk a kerék felfedezése, vagy a malom megjelenése, azután a gőzgépek igába fogása is lendített a sikerünkön. Valamint a betegségek leküzdése. Azok az emberek, akik ezekkel voltak elfoglalva, nem vezettek hódító háborút, így sokuk neve nem is maradt fenn a történetírásban.

Nos …, a kertek és ezen belül a díszkertek is az emberiség túlélésében és boldogságszintjének emelésében játszanak óriási szerepet, ennek ellenére nem sokan vagyunk, akik egynél több történeti kertészt és kertjét kapásból fel tudnánk sorolni.

Le Notre kertterv képA civilizált társadalmak mindennapjainak szervezésében a térszervezés alapvető. A társadalmak élete, tevékenységeinek folyamata, létfeltételeinek biztosítása elképzelhetetlen a tér alakítása nélkül, vagyis a tér megfelelő alakítása nélkül! Életterünk precíz formálásának hiánya mellett nem képzelhető el fejlett társadalom. Már az egyszerű, természeti népek élete is komoly térszervezést igényelt, mert esetükben is megfigyelhető tevékenységük terekhez kötődése: tere van a szerelemnek, tere van az étkezésnek, a vallásnak, a szórakozásnak, a családnak és ezeken belül az egyén fejlődésének, általa a nép fejlődésének. A díszkertek, díszterek körül vesznek az emberiség hajnala óta minket, ezen keresztül civilizációk életfelfogását alakítják és viszont.

Zöld földgömb képA kertek és a társadalmak együtt fejlődtek napjainkig, amikor is az élő környezet közelségének hiánya a ‘zöldvilág’ felé űzi sivár lelkünket, amely válogatás nélkül ölel keblére minden feléje igyekvőt!